Причината според анкетираните е липсата на реален процес по вземане

...
 Причината според анкетираните е липсата на реален процес по вземане
Коментари Харесай

БСК: Бизнесът е силно негативен към работата на депутатите

 Причината съгласно интервюираните е неналичието на действителен развой по взимане на решения за подкрепяне на икономическия развой.

" Българският бизнесмен не вижда в Народното събрание, който би трябвало да е изразител на ползите на българския народ, онази виновна позиция и решения за благоденствието на българското общество ", проучва негативизма у бизнесмените ръководителят на БСК Добри Митрев.

95% от бизнесмените смятат за несъответстващи дейностите на депутатите, позитивни отзиви няма, а единствено 5% остават неутрални по тематиката, сочат данните от годишното изследване за настройките на бизнеса на БСК.

" Мислят само за избори ", възмути се Митрев. Силен негативизъм среща и Зелената договорка на ЕС и по-конкретно уговорките, поети от България по Плана за възобновяване и резистентност от предходния постоянен кабинет.

" Трябва да се преразгледа това, което кабинетът на Кирил Петков подписа без оценка на въздействието, без вслушване в мнението на специалистите. Ако страната през институциите си подхваща съответни ограничения за справяне с отрицателните резултати, както направи в този момент с електрическата сила, считам, че можем да имаме мотив за позитивни упования, в случай че несъмнено, не се задълбочава рецесията, обвързвана с войната или в случай че коронавирус не се завърне, или пък в случай че не ни измислят нещо друго ", упорстват членовете на БСК.

От друга страна,.

" Местната власт е най-близо до бизнеса, до хората. Когато имаше голям стрес към коронавирус, българските компании започнаха разнообразни акции, с които подкрепиха локалните управляващи - и във връзка с обезпечаването на консумативи, на материали за лечебни заведения, учебни заведения и други Имаше двустранна връзка. И локалната власт разбра, че бизнесът може да бъде обсъждан като сътрудник, а освен като поданик, който да цялостни локалната хазна. От друга страна - има изцяло усъвършенстване в общинските услуги - и електронни такива, които са преграда за рушветите, за корупцията ", изясни Митрев.

По отношение на положителното отношение към президента Радев, Митрев бе сбит, като паритета в мненията - 44 на 44 %, той отдаде на цялостното разделяне в обществото. Не подобен бе коментарът му по адрес на кабинета " Донев ", назначен от президента.

" Правителството " Донев " сякаш стабилизира отношението си и трайните трендове за взимане на верни решения във връзка с компенсирането. И във връзка с електрическата сила, а и имаше извънредно съответни ограничения във връзка с природния газ. За първи път от десетилетия бяхме очевидци на открити тръжни процедури по желание на снабдител на природен газ и виждаме по какъв начин цената, която бе реализирана, е много търпима и конкурентоспособна ", уточни Митрев. Сред най-положителните оценки е и тази на данъчната администрация, което пък било в директна обязаност с новото управление на Национална агенция за приходите и Министерството на финансите.

Макар и с по-малък %, само че бизнесът продължава да чака утежняване на обстановката, като единствено 11% от интервюираните компании се надяват на усъвършенстване на бизнес климата през идната година. От друга страна обаче фрапантно понижават просрочените отговорности към контрагенти и банки, както и процентът от компаниите, които декларират, че нямат задоволително оборотни средства за развиване на активността си.

Очаквано,  като множеството от компаниите декларират, че това се е отразило върху цените, на които оферират стоките и услугите си, както и че инфлацията е довела до понижаване на поръчките и клиентите им.

Сред най-големите спънки бизнесът дефинира неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка, бюрокрацията, сивата стопанска система, неефективната правосъдна система.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР